Algemeen Dagblad: Zakenleven vaarwel gezegd voor de kunst

May 10, 2021 | Interview

EINDHOVEN – Een prima baan in het bedrijfsleven met zicht op promotie. De carrière van Joost Pesch liep op rolletjes. Maar hij droomde ook al een tijd van een leven als kunstenaar. De Eindhovenaar gooide vorig jaar het roer om: hij maakt nu schilderijen. Met succes. 

Door: Frank van den Muijsenberg. Eindhovens Dagblad. Foto: Kees Martens DCI Media B.V.

Kunst is overal om je heen. Maar je moet opvallen en de kijker een positief gevoel geven.

Je verwacht haar niet in een fitnesscentrum. Toch is glamour-icoon Marilyn Monroe prominent aanwezig bij sportstudio District-S in Eindhoven. Kunstenaar Joost Pesch maakte voor de vestiging op Strijp-S een drie meter hoge muurschildering van de legende. Hij vindt het mooi om mensen met zijn schilderijen te confronteren op verrassende plekken . 

,,Je gaat niet naar een fitnesscentrum om kunst te kijken, dus een muurschildering in zo’n ruimte maakt veel los bij de bezoekers”, zegt de 33-jarige schilder, die opgroeide in Aalst. ,,Ik wil kunst toegankelijk maken, ook voor mensen uit mijn leeftijdscategorie. Bij galeries worden de deuren niet platgelopen, daar bereik ik niet de groep die ik juist wil aanspreken. Mensen gaan veel vaker naar restaurants, sportscholen en hotels. “ 

Kleurrijke portretten van beroemdheden

 

Juist op die plaatsen zijn de werken van Pesch te zien. Evenals in onder meer een kapperszaak, coffeeshop en kledingwinkel. Bij Inntel Hotels Art in de Eindhovense Lichttoren exposeert hij onder de titel ‘Iconology’ tot eind dit jaar expressieve, kleurrijke portretten van beroemdheden als Pablo Picasso, Audrey Hepburn en -opnieuw- Marilyn Monroe. Ook toont hij zijn eigen versie van schilderijen als het ‘Meisje met de Parel’ en ‘Mona Lisa’. ,,Fine art, geschilderd met een flinke slag”, zegt Pesch, die werkt in zijn eigen atelier, gevestigd in een voormalige basisschool. Iets handiger dan zijn eigen zolder, want zijn schilderijen zijn groot. ,,Ze passen niet door het trapgat van een jaren dertig-woning.”

Zijn creatieve talent is aangeboren. ,,Als jongetje tekende ik stripboeken van Oom Dagobert precies na.” Later studeerde hij aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. ,,Maar de kunstacademie was niet mijn ding. Ik deed de richting advertising. Dat leek heel mooi, maar de opleiding was voor mij te zweverig. Na een jaar ben ik ermee gestopt.”  Heel andere koek was de studie bedrijfskunde, afgerond in 2011. Pesch kon meteen in dienst bij het bedrijf waar hij stage liep: een advies- en detacheringsbureau voor ruimtelijke ordening. ,,Ik was algemeen manager. Het bureau gaf mij de kans door te groeien naar een hogere functie. Maar ik was ook altijd blijven tekenen en schilderen. Het bleef kriebelen.” 

Een kwestie van hard werken

 

Hij stond op een splitsing. Ging hij rechtsaf voor de baan bij het bedrijf? Of zou hij de andere afslag nemen, doorgaan als kunstenaar en daarmee zijn droom verwezenlijken? ,,Ik wilde alles in kleine stappen doen. Zo’n beslissing neem je niet helemaal zelf, ik heb natuurlijk met mijn vriendin overlegd. Zij steunde mij. In mei vorig jaar ben ik gestopt met mijn baan en als kunstenaar begonnen.” 

Hij kan inmiddels leven van zijn werk als schilder. ,,Maar dat wil niet zeggen dat alles meteen voor de wind is gegaan. Het is een kwestie van hard werken en er zit een plan achter.  Als je aan zo’n plan vasthoudt, dan gaat het lukken.” Mensen verrassen en confronteren met kunst, dat is zijn visie in een notendop. ,,Kunst is overal om je heen. Maar je moet opvallen en de kijker een positief gevoel geven. Zodat ze jouw werk onthouden: ‘Daar wil ik meer van zien!’ Zo bereik je een groep die eerst niet in kunst was geïnteresseerd.”

Met zijn carrière-switch hoopt hij ook generatiegenoten te kunnen inspireren: de millennials, mensen die zijn geboren tussen pakweg 1980 en 1995. ,,Veel leeftijdsgenoten zijn op zoek naar balans in hun werk en privé-leven. Er is zoveel keuze in deze wereld, soms weet je niet wat je moet doen. En je kunt ook niet alles aanpakken. Daarom focus ik me op dingen waar ik goed in ben.”

Related Articles

Related

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Follow PESCH

Join

Subscribe For Updates & Offers

 

Share This